İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KALİTE FAKTÖRÜNÜN PERFORMANS ENDEKSLERİNE ETKİSİNİN KAZANILMIŞ DEĞER ANALİZİ (KDA) İLE ÖLÇÜLMESİ(MAKALE)

  1. Anasayfa
  2. İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KALİTE FAKTÖRÜNÜN PERFORMANS ENDEKSLERİNE ETKİSİNİN KAZANILMIŞ DEĞER ANALİZİ (KDA) İLE ÖLÇÜLMESİ(MAKALE)
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KALİTE FAKTÖRÜNÜN PERFORMANS ENDEKSLERİNE ETKİSİNİN KAZANILMIŞ DEĞER ANALİZİ (KDA) İLE ÖLÇÜLMESİ(MAKALE)

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KALİTE FAKTÖRÜNÜN PERFORMANS ENDEKSLERİNE ETKİSİNİN KAZANILMIŞ DEĞER ANALİZİ (KDA) İLE ÖLÇÜLMESİ(MAKALE)

Proje yönetiminin en önemli işlevlerinden biri, projenin zaman ve maliyet olarak takibi ve kontrolüdür. Ancak günümüz inşaat sektörü rekabet koşullarında müşteri memnuniyeti, kalite odaklı ölçülmektedir. Bu noktada sektörde müşterinin kalite anlamında yapılan işi görebildiği ve değerlendirdiği son nokta ince inşaat işleri olduğundan, her ne kadar imalatlar bitti denilse de teslimatlarda üst yönetimin veya müşterinin beğenmediği ve düzeltilmesini istediği birçok ilave işler çıkmaktadır. Son anda yapılması istenilen düzeltme ve proje dışı işler, önemli bir zaman ve maliyet kaybına neden olmaktadır. Bu çalışmada, öncelikle aynı bölgede birbirine benzer üç ayrı konut projesine (A, B ve C projeleri) ait ince inşaat işlerinin dokuz farklı imalat kalemine Kazanılmış Değer Analizi (KDA) uygulanmış, zaman ve maliyet parametreleri hesaplanmıştır. Daha sonra her bir imalat için teslimat aşamasında müşteri beklentilerini sağlamak ve hedeflenen kaliteyi yakalamak adına harcanan ilave maliyet ve süreleri hesaba katılarak yeniden KDA uygulanarak süre ve maliyet endekslerinin değişimleri hesaplanmıştır. 1. ve 2. analiz sonuçlarına göre her üç projede ele alınan kümülatif zaman ve maliyet endekslerine bakıldığında A projesinin takvim başarı endeksi (SPI) değerinde %4, maliyet başarı endeksi (CPI) değerinde %10, B projesinin SPI değerinde %2, CPI değerinde %9, C projesinin ise SPI değerinde %2, CPI değerinde %6 oranında azalma görülmektedir. Yani üç projede de maliyet ve zaman olarak artış gözlenmiştir. Yine 1. ve 2. KDA sonuçlarına göre imalat düzeyinde SPI değerleri kıyaslandığında en fazla süre kaybına neden olan imalatın %5’lik düşüşle alçı sıva imalatı, imalat düzeyinde CPI değerleri kıyaslandığında ise en fazla maliyet kaybına neden olan imalatın %16’lık düşüşle dış cephe kaplama imalatı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışmada, sadece bütçe ve zaman unsurlarını hesaba katan KDA’ya kalite faktörünün de dâhil edilmesiyle performans endekslerinde oluşacak değişim incelenmiştir. Kalite faktörünün KDA’ya eklenmesiyle proje ve imalat düzeyi performans endekslerinde düşüş (yani maliyette ve sürede artış) olduğu görülmüştür.


DETAYLI BİLGİYİ GÖR